rikki - H2O wystarczy kropla

Temat: wczoraj w MJM
Odcinek wczorajszy był po zbóju normalnie! Zadośćuczynił nudny zeszły tydzień. W ścisłej czołówce gna oczywiście usmarkana Gosia i Stef Co Całować Nie Umie A Się Pcha. A jak okrutna Gosia ser podpuszczkowy sobie do gęby wtykała gdy ją mąż o buzi błagał? I te miny przed lustereczkiem, to kamienne milczenie, Nina Andrzycz w szczytowej formie mi się przypomniała. Dziewucha ma kompletnie powaloną rolę ale radzi sobie dzielnie. Wczorajszy zwrot akcji zmienił moje do niej nastawienie, jest cudowna w tym ryku, pokrzykiwaniu na ojca i matkę, tym wiecznym odwracaniu kota ogonem. Istna siostra Kopciuszka. Zaś pani Dorota...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14,10810723,10810723,wczoraj_w_MJM.html



Temat: Kuchnia pięciu przemian- ktoś stosuje?
...nawet nie wiedziałam. Nieliczne ludy koczownicze w innych regionach świata też posiadają tą umiejętność, pewnie jakaś mała część ludności zamieszkująca Chiny też. Umiejętność dziedziczy się jednak dominująco, to znaczy, jak jeden z rodziców trawi laktozę, to dzieci z bardzo dużym prawdopodobieństwem też. Nie wiem jak radzą sobie Chińczycy. Wiem, że nie przepadają za serem na przykład, uważając go za zepsutą żywność. A sery podpuszczkowe mają akurat najmniej laktozy. Być może jedząc inny nabiał pomagają sobie tabletkami laktazy? To enzym, którego właśnie ludziom z nietolerancją brakuje i na Zachodzie można kupić go nawet w drogerii. A może produkty sprzedawane w Azji są bez laktozy? W Europie też można coś takiego dostać i jest tylko minimalnie droższe.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,86228,104885257,104885257,Kuchnia_pieciu_przemian_ktos_stosuje_.html


Temat: ile śmietany w śmietanie ....utopić mleczarza ?
ile śmietany w śmietanie ....utopić mleczarza ? czytam ostatnio co producenci piszą na opakowaniach śmietany że ma dodane guma guar że ma dodane pektyny że ma dodane skrobie a wszystko żeby byla gęsta idioci? już dawno uwazałem polskie sery podpuszczkowe twarde (tzw. żółte) to psucie mleka ... zaczynam sie zastanawiać nad śmietaną utopić mleczarza w kadzi dla przykladu Sz.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,10182621,10182621,ile_smietany_w_smietanie_utopic_mleczarza_.html


Temat: mozarell.??? tak czy nie??
to ser podpuszczkowy
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,54276120,54276120,mozarell_tak_czy_nie_.html


Temat: Technologia praca domowa
Porownac sery podpuszczkowe z melka krowiego i owczego.
Źródło: topranking.pl/936/technologia,praca,domowa.php


Temat: Tarta wegetarianska
...- na farsz - pory pokrojone w paski, podduszone na maśle, doprawione solą, pieprzem i gałką muszkatołową, do przetudzonych porów dodaj kilka łyżek śmietany i ze 2 rozbełtane jajka. - podpiecz spód, potem wyłóż na spód masę porową i zapiecz na złoto. To jest pyszne :) Można zrobić bez sera (podpuszczka), ale ser nadaje fajny posmak. Genialna jest też tarta serowa, ale niektórzy wegetarianie (że o weganach nie wspomnę) nie jedzą serów podpuszczkowych, więc może jednak darujmy sobie. A jeśli jednak nie tak tłusto, to może na kruchym spodzie ułóż ugrillowane warzywa (bakłażan, cukinia, papryki różnokolorowe, cebula, czosnek - te 3 ostatnie można też upiec w folii, z papryki ściągnij potem skórę) - i w wersji minimalistycznej to wszystko; możesz to zapiec jak pizzę z sosem pomidorowym i bazylią, albo innymi ziołami. Jeśli może być jakiś nabiał to polecam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,86228,92273672,92273672,Tarta_wegetarianska.html


Temat: "nowa" Nutria?
...ale to bardzo przesszkadza osobom, które mnie nie znają, ale czują się z jakiegoś powodu powołane do prawienia mi kazań, oznajmiania mi dramatycznym glosem, że jestem złą matką i nachalnego interesowania sie moim zdrowiem (także psychicznym) i zdrowiem moich dzieci. Jeśli chodzi o buty ze skóry, to nie zgadzam się do końca ;-). Ale pamiętam, jak kiedyś rozmawialiśmy ze znajomymi o dietach i produkcji żywności, i temat zszedł na sery podpuszczkowe. I jedna z wrażliwych mięsożernych spytała ze łzami w oczach niemalże; "Jak to? To żeby zrobić ser trzeba zabić cielę?". Z miejsca ją uswiadomiłam, że nie trzeba. Istnieją sery niepodpuszczkowe. Ale jakby nie istniały, to też nikt nie zabijałby cielęcia TYLKO po to, by zrobić ser. Cielę się zabija na jej sznycle i cielęce mostki. Podpuszczkę wykorzystuje sie przy okazji. I z butami jest trochę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,25788,87278141,87278141,_nowa_Nutria_.html


Temat: {PL=ENG} Sery podpuszczkowe
Witam! Jak, na rany boskie, powiedziec po angielsku " sery podpuszczkowe" ? Czasem mam wrazenie ze te moje zlecenia kpia sobie ze mnie :-(( Dzieki za uwage i gdyby ktos jednak wiedzial :-(( Pozdrawiam, Yarroll
Źródło: topranking.pl/1528/pl,eng,sery,podpuszczkowe.php


Temat: ser żółty z twarogu- szukam
sery podpuszczkowe i nie podpuszczkowe. Podpuszczka to enzym występujący u młodych ssaków, ścinający mleko do serka, który jest trawiony w jelitach. Gdyby mleko nie zakrzepło w serek, przeleciałoby szybko do jelit i tam zajęły by się nim (mlekiem) bakterie gnilne. U osób, które ciągle piją mleko podpuszczka wydziela się całe życie. Inna nazwa podpuszczki to renina. Przemysłowo pozyskje się ją w rzeźniach z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,35642537,35642537,ser_zolty_z_twarogu_szukam.html


Temat: CO Z OSCYPKIEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...Wygląd: dwa złączone podstawami stożki, wrzecionowaty, środkowa część walca zdobiona wzorem wypukłym i wklęsłym. Zapach: wędzony. Smak: pikantny, słonawy, "trzeszczący" na zębach, niebiański (przyp. autora). Skórka: złocista, błyszcząca, gładka i elastyczna. Konsystencja: elastyczna, nieliczne drobne międzyziarnowe oczkowanie. Barwa: kremowa. Skład: mleko owcze. Typ: wędzony ser podpuszczkowy, solony, dojrzewający, o zawartości minimum 60 proc. tłuszczu, a soli około 5-6 proc. Oficjalnie nie posiada meldunku w Polsce, ignorują go inspektorzy sanitarni, ale korzysta z prawa zasiedzenia. I pewnie tak by zostało, gdyby nie Unia Europejska i jej biurokraci oraz nasze Ministerstwo Rolnictwa. Pochodzenie Góralska tradycja produkcji owczych serów sięga początków XV wieku. Pierwsze zapisy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,170,7860400,7860400,CO_Z_OSCYPKIEM_.html


Temat: Dania z mleka
...tych zupach cały czas (przez pół dnia) było mi niedobrze. W końcu zaczęłam po nich wymiotować i przestano mnie do nich zmuszać (jak miałam 12 lat). Nie wiem, czy to czysty przypadek, ale wtedy właśnie anginy skończyły się, jak ręką odjął. Nie piję mleka, bo go nie trawię (najwyżej odrobinę, jako "białą farbę" do kawy). Zresztą okazuje się, że w mojej rodzinie jest wiele osób, które nie trawią mleka. Lubię i jem sery podpuszczkowe (ale twarogów już nie), mogę pić fermentowane napoje. Z mlekiem trzeba uważać. Jeśli daje się dziecku - to chyba lepiej jogurt niż mleko.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,102377181,102377181,Dania_z_mleka.html


Temat: dmuchane zboża
...- uda się albo nie. A wartości odżywcze - kto z nas skontroluje dokładnie proces produkcyjny, nie mamy pewności jak to przerabiają a nawet jeśli wiemy to jeden produkt nie równa się drugiemu, bo proces produkcyjny mimo, że jest "taśmą" to jednak ma różne surowce, różne rzeczy napotyka po drodze, maszyny do przerobu są w różnym stanie technicznym i sanitarnym niekiedy. Wymądrzam się tak, bo kręciłam film dot. produkcji serów podpuszczkowych i widziałam jak ser edamski może się różnić od sera edamskiego. Wierz mi, że może i to bardzo. Więc doradzam jeszcze raz próbować i obserwować.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,21192105,21192105,dmuchane_zboza.html


Temat: Dieta opty bez miesa - czy to mozliwe?
pewnie nie wiesz wiec sluze pomoca "Podpuszczka, rennina, chymozyna, enzym trawienny należący do grupy peptydaz, wydzielany przez śluzówkę żołądka cieląt i niektórych innych młodych zwierząt. Przemienia rozpuszczalne białko mleka (kazeinogen) w nierozpuszczalny parakazeinian wapnia (kazeinę). Podpuszczka wykorzystywana jest do produkcji serów podpuszczkowych." a jak podpuszczke uzyskuje sie z cielat - domysl sie sama. albo nie - zalatwie to za Ciebie: "...z żołądka krowich osesków uzyskuje się ferment podpuszczka, niezbędny dla produkcji serów twardych, czyli żółtych."
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,12380835,12380835,Dieta_opty_bez_miesa_czy_to_mozliwe_.html


Temat: Pij mleko, będziesz wielki !
...sami zdecydujcie. > milej lektury Przeczytałem. Trudno znaleźć podobny stek bzdur. Jeśli ten pan jest lekarzem to ja jestem Hans Kloss. Artykół niechlujny z jawnymi bzdurami świadcącymi bądź o niewiedzy, o umysłowym ubóstwie, bądź o gigantycznym niechlujstwie. Przykłady: >kwasy ścinają mleko w coś co przypomina twaróg< >podpuszczka trawi kazeinę< Przede wszystkim podpuszczka ścina mleko w serek - stąd sery podpuszczkowe. Później ten twaróg jest trawiony. >w jelicie grubym ... pojawiają się procesy gnilne< Dotyczy to mleka a nie ściętego podpuszczką na serek, wolno przesuwającej się masy. U dzieci wydziela się podpuszczka i dlatego nie mają problemów z trawieniem mleka. Dorośli, którzy zaprzestali picia go mogą stracić zdolność wytwarzania tego enzymu, mleko szybko przepływa do jelita grubego i tam podlega...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22243,38070204,38070204,Pij_mleko_bedziesz_wielki_.html


Temat: Anemia w ciąży!!!
...Żelazo znajdziesz w:żółtku jaj,wątrobie,czerwonych mięsach,ciemne pieczywo,grube kasze,nasiona roślin strączkowych,ryby,cielecina,wołowina,szpinak,fasola,rodzynki,sok z suszonych śliwek. Natomiast produkty mleczne utrudniają przyswajanie żelaza. Kw.foiliowy znajdziesz w :szpinaku,brokulach,orzechach,słoneczniku, wątróbce,kiełkach pszenicy,bananach,pomarańczach,zielone warzywa liściaste, sery podpuszczkowe,suszone owoce,drożdże piwne. Więc nie zamartwiaj sie tak,bo to minie. pzdr.Gośka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,73056485,73056485,Anemia_w_ciazy_.html


Temat: który ser jest ostry
żaden żaden polski ser podpuszczkowy twardy tak zwany żółty nie jest ostry wszyskie są łagodne i do luftu polecam wyjazd do Holandi lub choćby do Niemiec, aby poznać sery twarde
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2085552,2085552,ktory_ser_jest_ostry.html


Temat: Mleczarze z OSOWEJ
chodzi o sery podpuszczkowe twarde tak zwane żółte dla mnie to osowa wypuszcza to zwyczajne psucie surowca głownemu technologowi zalecam wycieczke zagraniczną ..,. tam gdzie też mleko krowie się leje i sery robią (nie tylko w malych melczarniach rodzinnych, takze w wiekszych, w społdzielczych i w przemmysłowych) ... jesteś mizerny technologu
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,54,3067988,3067988,Mleczarze_z_OSOWEJ.html


Temat: sery podpuszczkowe
sery podpuszczkowe Jak ich szukać?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,36612662,36612662,sery_podpuszczkowe.html


Temat: Czy wegetarianie spożywają jajka i przetwory
cheddar? no nie wiem , wedlug encyklopedi jest to ser podpuszczkowy
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,39438106,39438106,Czy_wegetarianie_spozywaja_jajka_i_przetwory.html


Temat: Czym rozni sie Brie od Cammeberta??
brie- ser podpuszczkowy, dojrzewający, miękki, z porostem pleśni na powierzchni skórki, zbliżony do camemberta lecz delikatniejszy w smaku; camembert- w zasadzie jak wyżej , smak łagodny lekko pieczarkowaty- nazwa pochodzi od miejscowości Camembert gdzie został wyprodukowany po raz pierwszy; dla mnie różnią sie smakiem
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,50304334,50304334,Czym_rozni_sie_Brie_od_Cammeberta_.html


Temat: Oscypek jak go zrobić ???
Bardzo dobrze ci się kojarzy, podpuszczka to wycią z żołądków cieląt. Kiedyś robili to tak ze taki żołądek po prostu wrzucali do tego mleka na ser. Obecnie zdaje się że to jest taki gotowy preparat zawierający enzymy ścinające mleko. Nie ma się co brzydzić, bardzo wiele pysznych serów o "swiatowej sławie" to sery podpuszczkowe. A tak w ogóle to oscypek jest z owczego mleka. Z krowiego to jest podróbka. Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2666999,2666999,Oscypek_jak_go_zrobic_.html


Temat: Mleko uczula a twarożek nie - jak to jest????
...się kończy (nie wazne już jak to jest robione), generalnie trwa krótko. Przy produkcji sera wykorzystuje sie dwa procesy - taki sam jak powyższy przy produkcji twarogów i sera białego (tzw. sery zakwasowe). Z tym, ze trwa dłużej, a potem cała masa ulega odciśnięciu z serwatki. Białka mleka są bardziej rozłożone przez to,że proces trwa dłużej (i przez to produkty są "kwaśniejsze"). Drugi proces serowarski - produkcja serów podpuszczkowych, czyli wszystkich żółtych i topionych. Używa się do tego podpuszczki (składa się z enzymów rozkładających białko). Białko (jak również w konsekwencji - Laktoza) w wyniku tego procesu ulega rozłożeniu. Trwa to dłużej, też się odciska serwatkę, etc. Co do podawania nabiału - wskazana kolejność to biały ser (ewentualnie jogurt), jogurt, masło, żółty ser, mleko. Ale nie należy tego...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,9502205,9502205,Mleko_uczula_a_twarozek_nie_jak_to_jest_.html


Temat: Przyprawa MAGGI jest produkowana z wywaru z kości
Pytałaś o Maggi - zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego; inne tego typu przyprawy, np Knorra - mogą, ale nie muszą :) Najlepiej za każdym razem sprawdzać skład na etykiecie, podobnie z jogurtami. Pomoże Ci w tym lista dodatków "E" - gdzieś w wątku niedaleko :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=15243156 Natomiast jeśli chodzi o sery podpuszczkowe: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=14701881Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,15195765,15195765,Przyprawa_MAGGI_jest_produkowana_z_wywaru_z_kosci.html


Temat: bezmięsnie czy wegetariańsko
bezmięsnie czy wegetariańsko jak sie zapatrujecie na osoby które poprzestają tylko na niejedzeniu mięsa, ale jedzą ryby, sery podpuszczkowe itd. Też trochę przyczyniają się do zmniejszenia cierpień zwierząt.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,5691727,5691727,bezmiesnie_czy_wegetariansko.html


Temat: warto wiedzieć za jaką cene mięso, jajka i mleko..
...świadkowie tak relacjonują. Ostatnim jest osobista sekretarka. > Jej relacja była już na tym forum przytaczana. a ci naoczni świadkowie - jak myslisz jakie mieli pojęcie o wegetarianiźmie ? o ktorym w tamtych czasach WOGÓLE sie nie słyszało mało prawdopodobne żeby hitler jako wegetarianin nie jadł mięsa w ukrytych formach które przeciętniakowi (jak sekretarka hitlera)- nie kojarzą sie z mięsem np. smalec, żółte sery podpuszczkowe, zupy na kościach itd. wegetarianie nie jedza takich rzeczy > > > > dla Ciebie hipoteza i przypuszczenie jest święta prawdą - to błąd! > > Dla mnie relacje naocznych świadków i biografie są wystarczającymi dowodami. wiem że DLA CIEBIE akurat TAK ale to błąd bo na tej podstawie można tylko przypuszczać i gdybać a sam fakt że świadomośc wegetarianizmu była wtedy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,56185744,56185744,warto_wiedziec_za_jaka_cene_mieso_jajka_i_mleko_.html


Temat: Podlasie w Warszawie
...rocznie wydawane jest przez te urzędy? to po drugie a na zakończenie wam powiem, że turystyka kulinarna cieszy się w świecie coraz wiekszą popularnością i że region podlasia nalezy (obok małopolski) do najbardziej atrakcyjnych pod tym względem w kraju. karp królewski z knyszyna jest określany przez znawców jako najlepszy w całym kraju. teraz powinniśmy stworzyć podobną renomę dla ogórków z kruszewa, sękaczy, kindziuka, serów podpuszczkowych, kartaczy, sękaczy, babki i kiszki ziemniaczanej (zwanej w stolicy kiełbasą z kartofli), powinnismy promowac kuchnię tatarską - nigdzie poza naszym regionem nie występującą. a kuchnia litewska w sejnach i okolicach. a kuchnia białoruska w hajnówce i żydowska w tykocinie? już poprzednie festyny z podlaską żywnością cieszyły się w warszawie olbrzymią popularnością. a wy? zamiast się cieszyć,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,52,24351025,24351025,Podlasie_w_Warszawie.html


Temat: zagadka kulinarna
SER Gość portalu: Ted® napisał(a): > jadlem, nie lubie > zwlaszcza, ze widzialem technologie na zywo NIE nie nie jedyny polski ser, o którym można mówić ze to ser no może jeszcze bundze robione na dole mapy gdzie łowce pasom apel do Bydgoskich serwwarów! zróbcie coś? zróbcie do jasnej cholery! w francji byle wieśniak co ma jakąs tam stabilną termicznie i wilgotnościowo piwnicę robi sery PODPUSZCZKOWE (te twarde a takze, i przede wszystkim pleśniowe) widzialem, jadlem i sanepid sie nie czepia sery sie robi i już bo to w sumie żadne mecyje .. a wy co? Osowa? badziewo robicie nie sery w tej swojej fabryce nie umiecie serów z porostem pleśni? to choć twarde produkujcie z klasom wycieczka do Niemiec lub Czech by sie wam zdała popattrzeć jak towarzysze sztuki serowarskiej tam pracują
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,54,1883327,1883327,zagadka_kulinarna.html


Temat: 10,5 miesiąca pije góra 1 raz mleko :(
Mleko 110–120 Brokuły 48 Jogurt 130–170 Brukselka 57 Kefir 103 Jarmuż 157 Maślanka 110 Kapusta 46-77 Sery podpuszczkowe 390-1380 Fasola (sucha) 163 Sery twarogowe 55-96 Fasola szparagowa 65 Sery topione 370 Soja (sucha) 240 Lody 125-155 Orzechy 58-186 Jaja kurze całe 47 Migdały 239 Sardynki w oleju 330 Nasiona słonecznika 131 Nasiona maku 1266 To na przykład :) Te liczby to zawartość wapnia w produktach w mg/100 g produktu. Mają również sporo białka. Spróbujcie robić może koktajle owocowe. Zmiksować z chłodnym mlekiem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,80710052,80710052,10_5_miesiaca_pije_gora_1_raz_mleko_.html


Temat: pasztet orzechowy firmy bio era - zna ktos?
ma w sobie ser podpuszczkowy - jaka to podpuszczka? kupione w sklepie ze zdrowa zywnoscia...
Źródło: topranking.pl/1205/pasztet,orzechowy,firmy,bio,era,zna,ktos.php


Temat: Przyszły rok tragiczny dla mleczarstwa?
Akurat ser biały, twarogowy, to "wynalazek" Słowian. Germanowie zawsze produkowali sery podpuszczkowe czyli żółte.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30,52770634,52770634,Przyszly_rok_tragiczny_dla_mleczarstwa_.html


Temat: Czy wegetarianie spożywają jajka i przetwory
A kto i jak to rozstrzyga. A powidzcie jak wegetarianie mogą jeść ser żółty( podpuszczkowy) bo spotkałęm się na forum z przepisami zawierającymi żółty ser podpuszczkowy no.przepis na pasztet. Pewnie wiecie co to jest podpuszczka. pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,39438106,39438106,Czy_wegetarianie_spozywaja_jajka_i_przetwory.html


Temat: Zolte sery-jakie lubicie?
...20%) chude (mniej niż 10%) W innych krajach istnieją przeróżne standardy związane z lokalnymi tradycjami, warunkami klimatycznym i normami produkcji. Konsystencja serów jest uzależniona od zawartości w nich wody oraz od procesu technologicznego, jakiemu masa serowa jest poddawana i dzielą się one na: twarde półtwarde miękkie Ze względu na technologię produkcji dzielą się na: świeże, gotowane, fermentowane Sery podpuszczkowe sery miękkie -sery pleśniowe - briĂŠ, camembert, roquefort -sery maziowe - ser limburski -pomazankowe - bryndza sery twarde -typ szwajcarski - o słodkim, bardzo delikatnym smaku - emmental -typ włoski - bardzo twardy i mocno pikantny - parmezan -typ angielski - o ostrym, nieco kwaskowatym posmaku - cheddar -typ bałkański - łagodny w smaku i zapachu, wytwarzany z masy serowej uprzednio sparzonej - mozzarella,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,8341308,8341308,Zolte_sery_jakie_lubicie_.html


Temat: Do robiacych bialy ser lub paneer w domu
...od serwatki skrzepie). W WARUNKACH PRZEMYSŁOWYCH serwatka jest groźnym ekologicznie odpadem przy produkcji sera lub kazeiny. Objętościowo na 1 część uzyskanego sera wypada prawie 10 części serwatki. Zagospodarowywana jest jako pasza lub surowiec do produkcji laktozy. Coraz częściej jest również wykorzystywana w przemyśle spożywczym do produkcji rozmaitych napojów mlecznych na bazie serwatki. Przy produkcji serów podpuszczkowych oraz dojrzewających otrzymywana jest serwatka słodka, przy produkcji twarogów serwatka kwaśna. Niegdyś serwatka była środkiem kosmetyczno-leczniczym na skórę, oraz stosowana przy oparzeniach.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,19277569,19277569,Do_robiacych_bialy_ser_lub_paneer_w_domu.html


Temat: Co nowego ... vol2
...na sf-f (dyskusja o cydrze dopiero co wygasla). Wystarczyloby znalezc jakis fantastyczny pretekst do poruszenia tematu sera. Doskonale to sobie potrafie wyobrazic. Bohaterowie Wladcy Pierscieni jedza ser (s.  231).  Zadajemy pytanie:  jaki to mogl byc ser?  Np.  ja odpowiem, ze Cambonzola, bo lubie, a to JA okreslam co jedza bohaterowie powiesci, ktora czytam (w granicach wytyczonych przez autora).  Na to X, ze 'wtedy' nie bylo serow podpuszczkowych.  Na to ja, ze jakie 'wtedy', to fikcja literacka.  Na to Y, ze w oryginale jest francuskie fromage, a nie angielskie cheese, na pewno nie bez powodu.  Na to Z, ze w liscie Tolkiena do syna Christophera pisal on 'synu, przesylam ci pol kilo naszego ukochanego fromage', z dopiskiem Carpentera, ze chodzilo o Westlanda.  Juz wszystkim sie wydaje, ze dyskusje rozstrzygnieto raz na zawsze, a tu ktos odnajduje, ze w...
Źródło: topranking.pl/1539/co,nowego,vol2.php


Temat: Ciekawostki chemiczno-żywieniowe .....
...czynności jelit. E-230 -1,2-difenyl, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych. E-231 - ortofenylofenol, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych. E-232 -2,4-thiaxolyl, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych. E-239 - heksamina, rakotwórczy. E-249 - azotan potasu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin. E-250 - azotan sodu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych. E-251 -azotan sodu, szkodzi przy nadciśnieniu E-251 - azotan potasu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin,
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48033,70877697,70877697,Ciekawostki_chemiczno_zywieniowe_.html


Temat: Mam za mało wapnia, co mam jeść?
...: mleko w każdej formie , sery / rownież wszelakie / jaja a szczegolnie żółtka , zawierają cholesterol ale i lecytynę . Trzeba dodać , że wapń z warzyw jest gorzej przyswajalny , bo zawierają one też błonnik i kwas szczawiowy . Produkty zbożowe są na ogoł słabym żrodłem wapnia oraz mają niekorzystny stosunek wapnia do fosforu . W 100 g produktu zawartość wapnia w mg : mleko w proszku odtłuszczone 1277 ser twardy / 48 % tluszczu / 899 sery podpuszczkowe 846 bryndza 532 rokpol 530 jogurt 147 mleko krowie 2 % 118 ser twarogowy chudy 96 zółtka / ok 4,5 szt/ 147 marchew 45 chleb graham 26 Żródło : " Kuchnia i medycyna " I.Gumowska , J.Aleksandrowicz
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,22815403,22815403,Mam_za_malo_wapnia_co_mam_jesc_.html


Temat: dbać o siebie
z ulotki o wczesniakach dziś w ulotce o wcześniakach (dołączona do któregoś miesięcznika dla rodziców) przeczytałam, jaka dietę powinna stosować kobieta szykująca się do ciąży i kobieta na początku ciązy oto fragmenty: produkty z kwasem foliowym: zielone warzywa liściaste (brokuły, brykselka), rosliny strączkowe, owoce cytrusowe, banany, suszone owoce, wątróbka, sery podpuszczkowe, produkty bogate w żelazo: ryby, cielęcina, wołowina, jaja, szpinak, fasola, ziarna zbożowe, rodzynki, produkty bogate w cynk: ryby, buraki, marchew, kapusta, produkty bogate w magnez: ziemniaki, warzywa strączkowe, ziarna zbóż, banany, sliwki, daktyle, migdały dziennie trzeba wypijać 6-7 szklanek płynów (woda mineralna, soki owocowe i warzywne) UNIKAĆ: słodyczy, nadmiernej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,8217445,8217445,dbac_o_siebie.html


Temat: kozi twaróg
Linn_Linn dzięki serdeczne jesteś wspaniała. sam zbieram się do zrobienia żłótego sera, ale szukam na razie szczegółowych przepisów dotyczących jego wyrobu. ten polecany przez Ciebie serek też musi być dobry. jadłem kiedyś taki i bardzo mi smakował. Niestety w Polsce informacji o wyrobie serów podpuszczkowych jest bardzo mało, bo ci którzy je posiadają skrzętnie je ukrywają i nie dzielą się nimi z innymi. jeszcze raz najserdeczniejsze podziękowania pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,26728423,26728423,kozi_twarog.html


Temat: gdzie najwiecej wapnia?
...piramida żywieniowa Z linku: www.akademiazywienia.com/forum/viewtopic.php?t=37 Zawartość wapnia [mg] w 100 g produktu jadalnego Białko jaja kurzego - 6 Żółtko jaja kurzego - 147 Mięso - szynka z indyka - pasztet z kurczaka - 3-94 Owoce jabłko - morele suszone 4-139 Warzywa ziemniak - jarmuż - 4-157 Sery twarogowe - 54-500 Czekolada mleczna z orzechami laskowymi - 300 Przetwory rybne - tuńczyk w oleju - sardynka w oleju - 12-330 Sery podpuszczkowe (żółte) i topione - 367-972 Mak niebieski - 1266 Parmezan - 1380 Mleko w proszku - 1062-1404 Zawartości minerałów kanarek.net.pl/zywienie.html najwięcej minerałów 5-8% (popiół) ma właśnie mak, proso, siemie lniane Pozdr. Jędruś
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,36,64296486,64296486,gdzie_najwiecej_wapnia_.html


Temat: dieta a zawysoki poziom cholesterolu
Największym sprawcą jest żółty ser, należy go na dłuższy czas odstawić zupełnie i inne sery podpuszczkowe, pleśniowe itp.Jeść tylko chudy biały.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,86457126,86457126,dieta_a_zawysoki_poziom_cholesterolu.html


Temat: Szczury od tego zdechły, my to jemy i pijemy...
...lactis; sery topione E 236 - kwas mrówkowy - syntetyczny; ryby wędzone, surowe soki owocowe E 237 - mrówczan sodu - syntetyczny; różne E 238 - mrówczan wapnia - syntetyczny; różne E 239 - heksametylenotetraamina, urotropina - syntetyczny; różne E 249 - azotan(III) sodu (azotyn sodu) - syntetyczny; wędliny E 250 - azotan(III) potasu (azotyn potasu) - syntetyczny; wędliny E 251 - azotan sodu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione E 252 - azotan potasu - syntetyczny; wędliny,
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12248,33792342,33792342,Szczury_od_tego_zdechly_my_to_jemy_i_pijemy_.html


Temat: tahini
Gość portalu: Miszka napisał(a): > To faktycznie miazga sezamowa ale z tego co wiem o kuchni bliskowschodniej, a > wiem troche, nikt tego sam nie robi. Tahine trzeba kupic gotowa Harisse tez niby trzeba kupić gotową koledzy arabowie z medycyny powiedzieli jak to robić i juz mozna po domu zadne mecyje we Fracji byle chłop z mlekiem i piwniczka z miarę stabilną wilgonoscia i temp. robi sery podpuszczkowe z porostem plesniowym a Polsce wielkie mleczarnie nie potrafia zrobić dobrego sera podpuszczkowego choćby twardego ... i już!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,1878063,1878063,tahini.html


Temat: Dzieńdobry grupo
...go Głód stanie się mniej dokuczliwy po wypiciu szklanki wody mineralnej. Pomóc też może popijanie małymi łykami zalanej wrzątkiem łyżeczki siemienia lnianego lub otrąb. Rozważ, zanim zdecydujesz co wybrać:(wartości kaloryczne dla 100g każdego produktu) Mleko odtłuszczone - 30 kcal, mleko pełnotłuste - 58 kcal, mleko zagęszczone niesłodzone - 610 kcal. Ser biały twarogowy chudy - 104 kcal, ser biały twarogowy pełnotłusty - 168 kcal, ser podpuszczkowy pełnotłusty cheddar - 382 kcal.Cielęcina - 81 kcal, boczek - 517 kcal.Polędwica gotowana wędzona - 136 kcal, szynka gotowana wędzona - 389 kcal, pasztet z drobiu - 270 kcal, pasztet popularny - 405 kcal.Dorsz wędzony - 56 kcal, makrela wędzona - 156 kcal. Grejpfrut - 24 kcal, jabłko - 53 kcal, śliwki świeże - 66 kcal, banany - 72 kcal, rodzynki - 298 kcal. Pozdrawiam                    ...
Źródło: topranking.pl/1171/dziendobry,grupo.php


Temat: czego brak?cera:(proszę o pomoc
...sardynki, jaja, brązowy ryż, mąka pełnoziarnista, szpinak, marchew, pomidory. Magnez- doskonałym jego źródłem są kasza gryczana, groch fasola, płatki kukurydziane, zboża z pełnego przemiału, jabłka, koper, natka pietruszki, soja. Cynk jego niedobór wiąże się między innymi z uporczywymi żylaki, zapaleniami skóry, trądzikiem, matowym wyglądem włosów. Występuje obficie w ostrygach, chudym mięsie, drobiu, rybach, serach podpuszczkowych, produktach zbożowych takich jak kasze, chleb pełnoziarnisty. Krzem jest związkiem, którego niedobór powoduje przedwczesne starzenie, podrażnienia, wiotczenie skóry, rozdwajanie i pękanie paznokci, hamuje także wzrost włosów. Jego źródłem są skrzyp polny, pokrzywa, poziomki, mleko i jego przetwory. Żelazo- bogate w ten składnik są wątróbka wieprzowa, jaja, mleko i jego przetwory, szpinak,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,36,67770519,67770519,czego_brak_cera_prosze_o_pomoc.html


Temat: Proponuję zmianę nazwy forum na...
Dolozylem sie do tego,przyznaje ze wstydem.. jak mial 8 lat, to jako kochajacy i "swiadomy" rodzic zaczalem z nim przerabiac historie roznych kultur, doszlismy do hinduizmu ( w wersji dla 8io latka) potem zobaczyl jakis dokumentw TV o uboju zwierzat i..zaczelo sie..nie jada nawet pewnych serow podpuszczkowych, bo w produkcji uzywa sie substancji pochodzacych od ubitego bydla..radz I love, jak umiesz, chlopak ma 12 lat. i-love-2-bike napisała: > marouder napisał: > > > w tajemnicy przed mlodszym synem, przekonanym ekologiem i wegetarianinem: > )) > > > >nie zartuj,jak ty dzieci wychowujesz:))) > >
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,50,27049099,27049099,Proponuje_zmiane_nazwy_forum_na_.html


Temat: synteza LSD
...tryptaminy, ktora trzeba tylko przeprowadzic w amfetamine poprzez hydrolize kwasowa oraz podstawienie grupy -NH2. Bierzemy kolbe plaskodenna, lub niewielki garnuszek. Wlewamy 100-150 ml (pol szklanki) wody. (Tylko nie moze byc to kranowa, bo nic z tego nie wyjdzie.) Ser nalezy pokroic w jak najdrobniejsza kostke i wrzucic do garnuszka z woda. Nastepnie wszystko ogrzewamy az do zagotowania. Zonnegut i Steinz w swojej monografii dotyczacej produkcji amfetaminy z serow podpuszczkowych podaja, ze minimalny czas ogrzewania wynosi 25 min co jest o tyle wazne, ze jesli bedzie on zbyt krotki to nie wszystkie grupy imidowe sera zostana zhydrolizowane. Moze to z kolei doprowadzic w nastepnym etapie do powstania malo przyjemnych (wysoko toksycznych) produktow ubocznych. Nie dalej jak 2 lata temu, byla dosyc glosna sprawa w Slupsku. Jak podaje biuletyn Biura do Spraw Narkomanii MZiOS - 13 licealistow sie powaznie zatrulo...
Źródło: topranking.pl/1819/82,synteza,lsd.php